Monday, November 14, 2016

Resepi Grilled Chicken Salad


Resepi Grilled Chicken Salad, rendah lemak, kaya dengan protein, dan baik untuk kesihatan, dan resepi yang sesuai bagi mereka yang berdiet mengurangkan berat badan.

Masa Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 2 Orang Makan
Bahan-Bahan:

·         2 ketul ayam (bahagian dada)
·         1 sudu kecil serbuk cayenne
·         1 sudu kecil serbuk paprika
·         1 ulas bawang putih
·         1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
·         2 sudu besar minyak zaitun (extra virgin)
·         sedikit garam
·         Mixed salad leaves
·         Dressing:
·         Dijon mustard
·         1/2 perahan jus lemon
·         sedikit garam, gula dan pepper
Cara Penyediaan:

1.      Bersihkan ayam dan lap sehingga kering.
2.      Potong dada ayam kepada 2 supaya menjadi nipis atau cucuk isi ayam dengan garfu supaya bahan perap mudah meresap (optional)
3.      Taburkan serbuk cayenne, paprika, parutan bawang putih, serbuk lada hitam, minyak zaitun dan sedikit garam.
4.      Perap selama minimum satu jam.
5.      Dalam bekas berasinga, rendam mixed salad dalam air sejuk. Biarkan seketika.
6.      Menggunakan non stick pan, grill ayam selama lebih kurang 15-20 minit (atau sehingga keperangan dan masak. Apabila sejuk, hiris nipis.
7.      Toskan salad dan potong kasar.
8.      Campurkan ayamyg dihiris nipis, salad dan dressing. Sedia dihidang.
9.      Nota: Anda boleh menggunakan 'ready made' salad dressing yg dijual dipasaran sebagai ganti.


***cr:http://iresipi.com/

--------------------

AYAM ORGANIK.

Kelebihan Ayam Organik.

1. Bebas suntikan vaksin / suntikan kimia.
2. Rasa daging ayam lebih manis.
3. Tidak hanyir.
4. Ayam diberi makan dedak herba dipilih.
5. Tak mudah busuk jika terlupa letak dalam peti ais.
6. Siap potong (frozen)

Dapatkan di DeAlami Shoppe KB
Ahad-Khamis
9am-5.30pm
09-746 2526 @ 017-978 4787

No comments: